Zorgvuldige wijkvernieuwing

Zonnekwartier – Helmond

In de Helmondse binnenstad is op de plek van de oude Sassenbuurt een nieuwe buurt gemaakt met de nadruk op grondgebonden wonen en een aantal zorgvuldig ingepaste kleinschalige appartementen complexen.

In 2007 is de wijk bekroond met de Architectuurprijs Helmond. “In die wijk wordt afgerekend met verpaupering en achteruitgang en daarvoor komt een samenhangende, ingetogen, oorspronkelijke en samenhangende architectuur in de plaats”, aldus de jury.

De in het Zonnekwartier gebouwde woningen bouwen voort op de kwaliteiten die de omgeving al heeft en de publieke ruimte wordt met grote zorg ingevuld. Daarbij is rekening gehouden met afwisseling in raamomlijstingen, toegepaste luifels en dakkapellen, de groepering van ramen en deuren en de toepassing van bijzondere hoekpanden. Bij deze manier van bouwen is voor zowel elk huis afzonderlijk als voor de hele straat of het aangrenzende plein een samenhang gecreëerd die goed past in een stad als een Helmond. De wijk vormt zeker geen imitatie van de woningen die al in de omgeving staan. Het heeft een geheel eigentijds karakter.” -Juryrapport architectuurprijs Helmond 2007

Lessen:

  • De hoogwaardige architectuur en buitenruimte maken dat bewoners trots zijn op hun wijk;
  • Een nieuwe naam voor de buurt;
  • Mix van koop en huur, en daarmee van bewoners.

Toegepaste strategie:

Strategie diversiteit klein-01Strategie identiteit klein-01Strategie verbetering openbare ruimtet klein-01

Meer informatie:

Trudo
Pro Magazine
 

Impressie:

Bronnen afbeeldingen: Urhahn Urban Design

Locatie: